Thursday, February 3, 2011

Sejarah Bruce Lee Dan 11 Pendekar Kungfu Dunia

Kung fu adalah ilmu bela diri dari China. Akan tetapi, erti kata kung fu yang sebenarnya mempunyai makna luas, yakni sesuatu yang didapati dalam masa yang lama dan dengan ketekunan yang sungguh-sungguh.
Kungfu mempunyai sejarah dan tradisi ilmu bela diri yang sangat panjang, ketat, teruji dan berkesan sejak 5000 tahun yang lalu bersamaan dengan munculnya aliran kepercayaan Dao (Taoisme) yang kelak akan berkembang menjadi agama khusus.
Pada tahun 2500-an, munculnya berbagai aliran Kungfu yang berlegenda hingga kini, bermula dari Kuil Shaolin (Siaw Liem Sie), Wudang (Butong), Omei (Emei-Gobi), Kun Lun, Huasan, Thian San, Khongtong dan lain- lain. Secara umum, terdapat 100 lebih aliran Kungfu dan ribuan jurus serta pelbagai jenis ilmu yang unik dan aneh, mulai dari yang paling keras dan ganas (external arts) hingga ilmu yang paling lembut dan ringan seperti kapas (dalaman arts).
Para Pendekar Kungfu masa lalu yang terkenal memberikan sumbangannya dalam Dunia Kungfu antara lain: 


1. Bodhidharma (Da Mo / Tat Mo atau Daruma dalam bahasa Bahasa Jepun).

Beliau adalah Pendeta spiritual Zen Buddha dari India yang bertapa 9 tahun di Kuil Shaolin dan Pencipta pelbagai jenis ilmu legenda seperti: Ilmu Laman Urat & Otot (Yi Jin Jing / I Chin Ching), 9 Matahari (Kiu Yang Cin Keng), 5 Jurus Haiwan , Jari Zen, dll. Namun sayangnya, beberapa diantara ilmu tersebut sudah lenyap. Konon pada saat menyeberang lautan hingga ke China, Beliau hanya berdiri diatas sebatang dahan kecil dan gua tempat pertapaan Bodhidharma meninggalkan bayangan lekuk tubuhnya pada saat bermeditasi di tembok gua hingga kini. Selama bermeditasi 9 tahun di gua tersebut, Bodhidharma mampu mendengar pembicaraan berbagai jenis makhluk hidup seperti semut misalnya.

2. Thio Sam Hong

Di masa mudanya, Thio Sam Hong adalah murid yang sangat berbakat di Kuil Shaolin.  Kerana dibuli semena-mena oleh para senior, beliau keluar dari Kuil Shaolin dan belajar mengembangkan Kungfu sendiri dengan memperhatikan berbagai fenomena alam seperti terpaan angin keras terhadap pokok buluh, pertarungan bangau dan ular, pertahanan belalang sembah dari terpaan angin dan lain-lain. Setelah mengerti & memahami Intisari Alam Semesta, Thio Sam Hong mula menyepi di gunung Hua San untuk menyempurnakan ilmu-ilmunya.

Pada saat Beliau turun gunung, Beliau menjelajahi seluruh China dan beradu ilmunya dengan para Ahli Bela Diri dan / atau Pendekar semua aliran. Berdasarkan literatur kuno, tercatat 2 pertarungan yang sangat terkenal, yakni pertama adalah pertarungan antara Thio Sam Hong dengan Pegulat Nombor 1 (Satu) Mongol yang sangat besar, kuat dan agresif.Belakangan diketahui pula bahawa Pegulat tersebut juga sangat mahir dalam pelbagai aliran Kungfu China. Pegulat Mongol tersebut konon mengalahkan banyak petarung Kuil Shaolin dan sejumlah Pendekar aliran keras yang lain.Pertarungan antara Thio Sam Hong dengan Pegulat Mongol tersebut dimenangi oleh Thio Sam Hong dengan ilmu barunya, Tai Chi!  Pertarungan kedua adalah seorang diri, Thio Sam Hong mengalahkan lebih dari 100 orang gangster di sarang penyamun hanya dengan tangan kosong!  Semenjak itu, Thio Sam Hong diakui oleh seluruh kalangan persilatan menjadi Pendekar Tanpa Tanding pada masa itu.

Setelah merasa cukup dalam perantauannya, Beliau naik ke gunung Wudang (Butong) dan mendirikan Perguruan Wudang dengan pangkalan utama pengajaran: Taoisme. Thio Sam Hong sendiri diyakini merupakan Pencipta Ilmu Tai Chi pertama dan sangat Ahli dalam Ilmu Tao Yin (Nei Kung).  Konon Thio Sam Hong hidup di 3 (tiga) jaman (Immortal Taoist) dinasti, yakni Dinasti Sung, Dinasti Yuan (Monggol) dan Dinasti Ming (Han).

3. Yue Fei


Beliau adalah Jeneral Patriot yang terkenal dari Dinasti Sung (960-1279) dan hingga akhir hayatnya tetap setia membela negara walaupun difitnah dan dihukum mati oleh penguasa zalim. Jeneral Yue Fei adalah pencipta Kungfu Internal dan eksternal, iaitu : Hsing – I (Xing Yi) dan Eng Jiaw (Cakar Elang). Selain ahli dalam pertarungan tangan kosong, Jeneral Yue Fei juga ahli dalam 18 senjata Shaolin khususnya tombak tunggal.
Konon ilmu tombaknya setara dengan ilmu tombak Keluarga Yang (Ilmu tombak Keluarga Yang merupakan ilmu silat keluarga turun temurun yang sangat khas dan tinggi serta hanya sedikit Ahli / Pendekar yang mampu menandingi ilmu mereka pada zamannya. Berdasarkan catatan kuno, diketahui bahawa ilmu tombak peringkat tinggi Keluarga yang mempunyai sejumlah keistimewaan, yakni: Ilmu Tombak Melekat / berpilin dan Ilmu Tombak (Toya) Naga Kuasa yang mampu melumpuhkan atau membunuh lawan tanpa menyentuh fizikal.
Nota: Keluarga Yang merupakan patriot sejati Dinasti Sung yang tetap setia hingga akhir kejatuhan Dinasti Sung oleh Monggol. Kungfu Hsing I sendiri sempat lenyap dari dunia persilatan dan meninggalnya Jeneral Yue Fei hingga sampai ditemukan semula Kitab Kungfu Hsing I peninggalan Jeneral Yue Fei menjelang akhir Dinasti Ming oleh Ji Long Feng (Ji jike).  Kemudian Ji Long Feng menurunkan Kungfu Hsing I ke Keluarga Ma, Cao Ji Wu dan lain-lain hingga akhirnya muncul Kuo Yun Shen dan Sun Lutang sebagai ahli-ahli Kungfu Hsing I yang luar biasa.

4. Wong Fei Hung


Beliau adalah Ahli Kungfu, Pengasas Rumah Obat Pho Chi Lam dan sekaligus Shinshe Akunpuntur yang sangat terkenal dengan pelbagai jenis ilmu Kungfu seperti: Ilmu Pasangan Harimau dan Bangau, Tendangan Tanpa Bayangan, Toan Ta, Toya 8 Diagram dan lain-lain.  Murid-murid Beliau yang sangat terkenal antara lain: Lam Sai Wing, Leung Fong, Tang Fung dan Lin Wan Gai. Wong Fei Hung merupakan anak dari Wong Kei Ying, salah satu Pesilat terkenal dari "10 Harimau Kantonis".

Pada masa hidupnya, Wong Fei Hung terkenal dengan pelbagai pertarungan baik dengan para pesilat tempatan mahupun petarung asing demi mempertahankan "China's Pride" yang pada saat itu jatuh hingga ke titik terendah.  Dua pertarungan yang sangat terkenal adalah pada saat Wong menjatuhkan lebih daripada 50 orang pesilat gangster / bajak laut di pelabuhan hanya dengan sebatang toya dan pertarungan kedua adalah pada saat Beliau bersama-sama dengan Liu Yong Fu berperang dengan tentera Jepun di Taiwan.
Beliau sendiri merupakan murid  dari Pengemis Sakti So (Beggar So), Lam Fuk Sing dan ayahnya sendiri adalah anak dari Wong Tai, murid  Luk Ah Choi, Ahli Kungfu Hung Gar dan murid  dari Biksu Shaolin terkenal: Gee Sin Sim See, Li Bak Fu & Hung Hei Koon.

5. Hua Yan Jia (Fok Yuen Gap)


Beliau adalah Pengasas Chin Woo Athletic Association yang hingga kini telah tersebar lebih dari 50 cabang di USA, Kanada, Argentina, Peru, Macau, Hongkong, China, Jepun, Welsh, New Zealand, Sri Lanka, Vietnam, Australia, Singapura, Thailand, Malaysia dan lain-lain.  Beliau merupakan Pendekar Kungfu yang terkenal sangat nasionalis dan juga lahir dari keluarga pesilat aliran Huo. Pada masa hidupnya, baik Beliau dan muridnya Liu Zhensheng terkenal sebagai Pendekar Kungfu yang banyak mengalahkan pelbagai pengamal aliran beladiri dari berbagai negara seperti  peninju, Pejudo dan Karate dari Rusia, Inggeris dan Jepun.  Huo Yan Jia meninggal dunia pada umur 42 pada tahun 1910 dan berdasarkan hasil otopsi Tianjin Municipality Police Laboratory, dijumpai racun arsenik dalam tubuh Huo.Para tertinggi Chin Woo dan Doktor pemeriksa menduga bahawa racun tersebut berkaitan dengan hasil pertarungan terakhir dengan Japanesse Judo Association ("jja") yang mengakibatkan banyaknya ahli jja yang menderita kekalahan atau luka di medan pertarungan.


6. Keluarga Chen, Chen Fa Ke

Salah satu pewaris Tai Chi aliran Chen yang sangat terkenal pada masa hidupnya kerana tidak ada satupun lawan yang dapat mengalahkannya. Banyak Ahli Bela Diri baik aliran keras maupun lembut serta pelbagai aliran Bela Diri lain yang mengakui bahawa Chen Fa Ke adalah Pesilat Tak Terkalah pada zamannya.

7. Keluarga Yang, Yang Lu Chan (Yang Fu Kui).

Beliau adalah Pengasas Tai Chi aliran Yang. Pada masa hidupnya, Beliau juga terkenal sebagai Pendekar dengan gelaran "Yang Wu Di = Yang Tak Terkalah". Keturunan Beliau dan penerusnya yang sangat terkenal antara lain: Yang Chien Hou, Yang Shao Hao, Yang Cheng Fu & Chen Man Ching.  Ilmu Tai Chi Yang Lu Chan sendiri terkenal dengan sejumlah gelaran, yakni Mien Quan (Cotton Fist) dan Hua Quan (Neutralising Fist).

8. Kuo Yun Shen (Guo Yun Shen / Yu Sheng)

Terkenal dengan ilmu silatnya dan Nei Kung yang sangat tinggi. Beliau adalah ahli Kungfu Hsing - I (Xing Yi). Kuo Yun Shen digelar "Ban Bu Peng Kuo" kerana terkenal dengan penguasaan ilmu Peng Quan ("Crushing Fist") yang sempurna, salah satu ilmu dari 5 Elemen Hsing I). Konon Ilmu Tapak kapasnya mampu melumpuhkan tubuh lawan cukup hanya dengan menyentuhnya. Kuo Yun Shen pernah menepuk 10 batubata dengan lembut dan semuanya hancur terburai. Beliau sendiri adalah murid terbaik dari Master Li Luoneng dan tidak pernah dikalahkan oleh sesiapapun pada zamannya.  Hanya satu orang yang dapat mengimbangi Master Kuo Yun Shen, iaitu Tung Hai Chuan dalam pertarungan sengit selama 3 hari 3 malam yang berakhir seri dan akhirnya mereka menjadi sahabat baik yang saling bertukar ilmu Kungfu.

9. Sun Lutang (Sun Fu Quan)

Beliau adalah Pencipta Tai Chi aliran Sun dan terkenal sebagai Ahli Hsing I dan Bagua. Beliau merupakan murid dari pelbagai Ahli Kungfu seperti Bhiksu Wu, Kuo Yun Shen, Li Kui Yuan, Cheng Ting Hua (Ahli Baguazhang), Hao Wei Chen (Ahli Wu Yu Xiang Tai Chi) dan lain-lain. Gelaran Beliau adalah: "Pendekar Kepala Harimau" dan "Lebih Pintar daripada Monyet Aktif".


10. Yip Man (Ip Man)

Yip Man (Ip Man) merupakan salah satu ahli Kungfu Wing Chun ternama dan terkenal sebagai Pesilat yang tak pernah kalah namun sangat "low profile". Beliau merupakan murid dari Chan Wah Sun, Ng Chung Sok & Leung Bik (kanak-kanak dari Leung Jan). Selama di Foshan, China, beliau mempunyai beberapa murid yang terkenal antara lain: Lok Yiu, Chow Kwong Yue, Kwok Fu, Lun Kai, Chan Chi Sun dan Lui Ying. Pada saat di Hong Kong, sejumlah murid beliau yang terkenal adalah Leung Sheung, Lok Yiu, Chu Song Tin, Wong Shun Leung, Lo Man Kam dan Li Siau Lung (Bruce Lee).

11. Bruce Lee (Lee Jun Fan/Lee Siau Lung).

Pengamal Wing Chun dan Pengasas Jeet Kune Do (Intercepting Fist). Beliau adalah pelakon sekaligus seniman bela diri yang berangkat dari hobi perkelahian jalanan bahkan dengan anggota2 geng mafia. Pada masa hidupnya, beliau terkenal dengan sejumlah pertarungan nyata dengan pelbagai pengamal bela diri baik pada masa penggambaran filem mahupun hari-hari yang telah ditentukan.

 Ini adalah senarai sejumlah pertarungan Bruce Lee yang tercatat:

 a) Pada tahun 1958, Bruce Lee mengalahkan Juara Boxer Inggeris 3x, Gary Elms di pusingan ketiga dengan KO dalam kejuaran Hongkong Inter School Amateur Boxing Championship.

 b) Sebelum berhadapan dengan Gary Elms, Bruce Lee mengalahkan Shen Yuen, Lieh Lo dan Yang Huang semuanya di pusingan pertama dengan KO.

 c) Bruce Lee mengalahkan Pu Chung, Ahli Kungfu Choy Li Fut dengan KO di pusingan pertama dalam pertarungan Full Contact Body.

Sponsor pertarungan tersebut adalah Wong Sheung Leung. Semasa tahun 1959-1960, Bruce Lee terlibat banyak pertarungan di jalanan dan rata-rata korbannya KO atau cacat, sehingga pihak Polis menjadi sibuk akibat hobi beliau. Pada tahun 1962, Bruce Lee mengalahkan Uechi juara karate Lingkaran Hitam dengan KO 11 saat di Seattle.  Taki Kimura justeru menghitung KO tersebut dalam masa 10 saat!
Pada saat shooting filem Enter The Dragon, Bruce juga menjawab cabaran seorang Karate, Ban Hitam dengan KO dalam perhitungan dengan masa. Dalam beberapa kesempatan, Bruce menjawab cabaran daripada pelbagai ahli bela diri baik dengan menggunakan tangan kosong maupun senjata, namun semua lawannya rata-rata mengalami nasib KO atau tidak boleh meneruskan pertarungan.

Pada umumnya pertarungan tersebut disaksikan banyak orang atau ahli-ahli bela diri yang lain. Pertarungan yang akhir dan cukup menggunakan tenaga Bruce Lee adalah pada saat beliau berhadapan dengan Wong Jack Man, ahli Xing Yi, Kungfu Shaolin Selatan dan Tai Chi.  Kononnya Wong Jack Man adalah petarung Kungfu dari Chin Woo School.
Pertarungan selesai dalam masa 20-25 minit dengan kemenangan Bruce Lee.  Di lain kesempatan, Wong Jack Man mengajukan cabaran kembali, namun Bruce Lee tidak pernah memberi respons. Belajar dari pertarungan tersebut, Bruce mengintegrasikan seluruh kemampuan dan ilmu bela dirinya dan akhirnya mencipta aliran bela diri baru, iaitu: Jeet Kune Do.

6 comments:

 1. assalamualaikum...
  yang no 8 tu sebenarnya bertarung dgn pahlawan melayu. nm sya tak tau..sebab ingt tok guru citer, hasil dari pertarungan 3 hari 3 malam tuh mereka jadi kawan dan bertukar jurus.. yang dinamakan SILAT LIAN pada hari ini tulah yang mereka kongsikan.

  2. bruce lee.
  dia nih mmg x dinafikan mempunyai ilmu yag tinggi, dia dikalahkan oelh PENDEKAR MELAYU jgk. dia cabar pengasas gayung. kerana angkuhya dia da beberapa kali dia cabar.. pendekar tk layan. tpi akhirnya pendekar melayu tuh lawan jgk.. tendagan bruce lee mmg laju tpi boleh lawan. akhirya pendekar kita beri stu TUMBUKAN BERISI kat dada trus tumbang bruce lee tu..akhirnya beliau balik kat america tuh mkn ubt bnyk2 (sebelum dah di beri air penawar oleh pendekar tadi) oleh sebab itulah bruce disahkan mati kerana keracunan ubat(overdose)....sekian...

  ReplyDelete
 2. nama pendekar melayu 2 zulkarnain drpd indonesia..bruuce lee kne tumbukan batin kt dada..sejak drpd 2 smua keturunan bruuce lee kne bunuh,,2 r,,owg yg angkuh akn mendapat pembalasan..jika kte rse diri kte hebat,ada yg lg hebat drpd kte,,so hidup jgn terlalu angkuh..
  follow my blog k..
  http://bdkgtah.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Dunia skrang buka mata dengan kehandalan pahlawan MELAYU kita......Jangan ingat PENDEKAR MELAYU kita mudah diperlekehkan.........

  ReplyDelete
 4. Bruce lee is d best HERO ever..!!!!

  ReplyDelete
 5. @Bdk Getah Idonesia??? Bukan Dato Meor Abdul Rahman ke?

  ReplyDelete
 6. bruce lee nh pernah lawan dgn pendekar indonesia name zulkarnain n meor abd rahman jugak....si zulkarnain tuh anak dia name nia ramadhani kalo xsilap.....tp mmg x d sangkal lagi....sehebat2 ketamadunan china dalam seni pertahanan diri.....dunia melayu yg terbaik sekali....thatz y melayu tak mudah di kalahkan ketika perang.....yang menyebabkan melayu jatuh adalah kerana sikap orang melayu yg busuk aty n xsuke kemajuan bangsa sendiri yg d anggap lemah n mundur sedangkan diri sendiri xpernah di lihat akan keburukkan nya....wallahualam

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...